Tänka på vid resa

När man ska ut och resa kan det vara mycket att tänka på. Här är en snabb checklista att läsa igenom innan avfärd för att lugna dina nerver.

Före avresa
Giltigt pass för utlandsresor. OBS! Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt upp till 6 månader efter hemresa. Giltig legitimation med bild vid resor inrikes och innan EU-länderna. Läs mer om passregler hos Polisen

Hos Försäkringskassan kan du hitta information om vilken sjukvård du har rätt till när du vistas i ett annat land. Till Försäkringskassan hemsida.

Giltigt kreditkort och kontakter så att det räcker för hela resan och inför någon eventuell krissituation.

Giltigt körkort om du planerar att hyra bil på semestern. Tänk på att vissa länder kräver förare över 25 år eller att du haft ditt körkort i 5 år för att få hyra bil.

Visum för ditt resmål om det krävs.

Vaccination inför ditt resmål om detta rekommenderas.

Bagageregler ändras konstant, håll dig uppdaterad på vad som gäller vid incheckning och säkerhetskontrollen. Standard storlek för handbagage är 56x45x25 cm men
varje flygbolag kan ha egen regler. Kontrollera detta innan avfärd.

Under resan
Förvara pass, biljetter, kreditkort och pengar på en säker plats i antingen hotellets säkerhetsförvaring eller på annat tryggt ställe. Ta gärna en kopia av ditt pass för legitimation under resan.

Hålla familj och bekanta hemma uppdaterade om vad du gör och planerar inför din resa.

Undgå kriminellt belastade områden och var uppmärksam om att i vissa länder är narkotika och alkohol olagligt eller uppfattas på annat sätt än hemma.

Vara försiktig med alkohol och ta aldrig emot paket eller bagage från andra personer genom tullen.

Efter hemkomst
Kontrollera kontoutdrag mot kvitton från flyg, hotell och andra inköp under semestern.

Trevlig resa!