Kalmar

Resa till Kalmar Kalmar är en av de äldsta städerna i Sverige, beläget i Småland längs landets sydöstra kust. När platsen först beboddes är ännu okänt men massvis av fynd som dateras ända tillbaka till stenåldern har påträffats. De första … (read more)

Örebro

Resa till Örebro Örebro grundlades på 1100 talet och är Sveriges sjätte största stad med drygt 100 000 invånare. Örebro var under medeltiden inblandad i många våldsamma stridigheter, bland annat på 1400 talet då Sverige styrdes från Danmark av kung … (read more)

Ängelholm

Resa till Ängelholm Ängelholm är ett medelstort samhälle i kommunen med samma namn, där staden dessutom är centralort, beläget i Skåne. Platsens historia sträcker sig längre tillbaka än man kan tro, som tros ha varit bosatt i tusentals år. Staden … (read more)

Luleå

Resa till Luleå Luleå ligger i Norrbotten och är Sveriges 22:a största tätort. I själva staden bor strax över 45 000 invånare, medan kommunen har drygt 73 000 invånare. Redan under medeltiden fanns en marknadsplats, hamn och kyrkosocken i nuvarande … (read more)

Visby

Resa till Visby Visby är namnet på den mest kända staden, förmodligen både i Sverige och i omvärlden, beläget på ön Gotland. Staden är dessutom en av de största på Gotland med sina fler än 23 000 invånare, och sannolikt … (read more)

Stockholm

Resa till Stockholm Stockholm, Sveriges huvudstad, är väl värd ett besök. Staden har 1,3 miljoner invånare och i Stor-Stockholm bor närmare två miljoner människor. Staden grundades under mitten av 1200-talet på gränsen mellan Uppland och Södermanland. Redan tidigt fick staden … (read more)

Linköping

Resa till Linköping Linköping, som är en av Sveriges första städer och grundlades redan på 1100 talet, har idag en befolkningsmängd närmare 150 000 personer vilket gör Linköping till Sveriges femte största stad. Linköping är beläget strax intill E4:an och … (read more)

Finspång

Resa till Finspång Finspång är en medelstor tätort i Östergötland, beläget några mil utanför Norrköping. Historien sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och trots Finspångs blygsamma storlek har orten spelat en framträdande roll i flera regionala sammanhang. I … (read more)

Sundsvall

Resa till Sundsvall Sundsvall är Norrlands tredje största tätort, beläget nära Sveriges mittpunkt å ena sidan och Östersjön å den andra. Staden är Norrlands självutnämnda huvudstad och tillhör Medelpads kommun. Sundsvall är känt för att vara väldigt cafétätt och erbjuder … (read more)

Örnsköldsvik

Resa till Örnsköldsvik Örnsköldsvik är namnet på den medelstora staden i kommunen med samma namn, beläget i Norrlands västra halva. Samhället ligger precis vid kusten, inom ganska kort avstånd från den mer välkända staden Sundsvall.nbsp:Platsen där dagens Örnsköldsvik ligger tros … (read more)